Welcome To My Blog

Thanks for Visiting my Blog :)
I wrote my minds in here, I hope my articles will be useful for you.
If you don't mind, please, be my follower so that we can share our minds, thanks.

mylife-diechemie.blogspot.com
My Email: dertraum0127@gmail.com

Thank you for all participants supporting this blog. Especially the download link's sources and bibliographies.

I'm not an expert teacher or lecturer of chemistry. I was only a student from SMA NEGERI 15 SURABAYA who had been one of the Bronze Medalist Participants of Olimpiade Sains Nasional X (2011) of Chemistry In Manado, North Sulawesi, 11 - 16 September 2011 and graduated in 2012. Now, I'm studying at Universitas Airlangga in Surabaya, Indonesia. I do love chemistry and I would like to help them who had difficulties in studying chemistry. That's why, please understand me if you found some misconcepts in my entries. Suggestions are always necessary in order to develop this blog. And I'm sorry because my English isn't so well.

All posts are originally created by me. I never stole from any sites or somebody's blog. Although sometimes I took pictures or data from other sites, I always wrote the source of that pictures or data.


Protected by Copyscape Unique Content Checker

Saturday, October 01, 2011

Kapsaisin

Tahukah kalian darimana asal rasa panas ketika kalian memakan makanan pedas?

Kapsaisin (8-metil-N-vanilil-6-nonenamida) adalah suatu senyawa kimia yang dapat menyebabkan iritasi pada lidah berupa rasa panas. Inilah apa yang kita sebut sebagai "rasa" pedas.


Struktur Kapsaisin

Ternyata rasa pedas itu tidak hanya ditimbulkan oleh senyawa Kapsaisin saja, lihatlah tabel berikut:



Skala Scoville adalah skala yang diciptakan sebagai ukuran tingkat kepedasan suatu senyawa yang terkandung dalam makanan yang dikonsumsi.

Dilihat dari bentuk senyawanya, meski terdapat beberapa gugus yang dapat menimbulkan ikatan hidrogen intermolekular, karena rantai karbon dan adanya gugus benzena yang menjadi dominan dari senyawa ini, dapat disimpulkan senyawa Kapsaisin tidak mudah larut dalam air, melainkan dalam pelarut non - polar.

Jika anda merasa pedas, meminum air putih bukanlah cara terbaik untuk menghilangkan rasa pedas ini. Tetapi anda juga tidak mungkin meminum Metanol, Bensin, ataupun senyawa non polar lainnya bukan?

Larutan yang paling tepat untuk melarutkan senyawa ini pada tubuh manusia adalah larutan yang dapat diterima oleh tubuh berupa emulsi asosiatif. Contoh dari zat ini adalah susu. Susu mengandung Kasein yang larut dalam air maupun senyawa non polar.

Daftar Pustaka:
Wikipedia

No comments:

Post a Comment